Allt och mer om Jasmine

Det finns alla typer av jasminväxter, klättrare, vinterblommare och buskar. I den här bloggen kan du läsa allt om de olika typerna och skötseln.

Trachelospermum – toskansk jasmin
Vi kickar igång med den toskanska jasminen, en vacker vintergrön klätterväxt. Från maj till september kan denna växt blomma med små stjärnliknande blommor som doftar underbart.

Trots att plantan är vintergrön är den måttligt tålig vilket gör att det är smart att täcka plantan (med fleecetyg och jorden med organiskt täckmaterial) under kalla perioder. Trachelospermum gillar att vara i en skyddad solig till halvsolig skyddad plats. På grund av sin medelhavsbakgrund tål växten varmt väder och torr jord och behöver därför lite skötsel. Växten har ingen uttalad preferens för jordtyp så länge den innehåller tillräckligt med föda, detta kan även appliceras genom att tillsätta planteringsjord i planteringshålet. Först när jorden ser riktigt fattig och uttorkad ut ger man extra vatten och eventuellt lite ekologisk mat. När jasminen är i kruka behövs lite mer skötsel, jorden förblir näringsrik och vattna regelbundet.

Den toskanska jasminen är inte en extremt snabbväxande och kräver därför ingen rigorös beskärning. Det håller dock en växt ung och viktig att trimma den två gånger om året (mars och oktober).

Den toskanska jasminen har tre sorter, vit, rosa och gul. De blommar alla från maj till september och doftar underbart som en semester på den toskanska landsbygden.
Rosa toskansk jasmin

Jasminum nudiflorum – Vinterjasmin
Vinterjasminen är en vacker klätterväxt som kan bli upp till 3 meter hög. Till skillnad från alla andra jasminer, blommar denna vackra klättrare på vintern. Från december till mars blir busken ljusgul och liknar vårblommande Forsythia. Växten blommar utan blad, dessa bildas först efter vårblomning. Som ett resultat kan du njuta av denna vinterjasmin nästan året runt.

Vinterjasminen gillar en solig eller halvsolig plats och denna art har inte en uttalad preferens för jordtyp. Vinterjasminen är en av få växter som tjänar på att få extra näring på hösten, detta ger den bara en extra boost för en sprudlande blomning.

Det är bäst att beskära denna jasmin efter blomningen, skära bort de döda och gamla förbrukade grenarna, lämna de yngre grenarna orörda så mycket som möjligt eftersom plantan kommer att blomma på dessa grenar nästa gång. Även efter beskärning skadar det inte att ge växten lite näring.

Leave a Reply

Your email address will not be published.