Topp 5 vintergröna klätterväxter som blommar länge

 

Klätterväxter är den ultimata lösningen för alla stora och små trädgårdar. En tråkig vägg, fasad eller pergola piggas upp på nolltid. I den här bloggen kommer vi att berätta om de 5 vackraste klättrarna som både förblir gröna på vintern och blommar länge! Kort sagt, du kan njuta av dessa växter året runt.

Kaprifol – Lonicera Japonica Halliana
Kaprifol har sitt ursprung i skuggiga skogar, där den klättrar slingrande längs träd eller i buskar. Lonicera föredrar en sval plats på en fuktig sandjord utanför full sol. Blommorna på Lonicea Japonica Halliana är vita och gyllengula och denna klättrare blommar från juni till september. Denna Lonicera behåller sina blad till våren, då den tappar de gamla för att ge plats åt nya nya blad. En annan favorit är Lonicera henryi, även den en vintergrön med vackra blommor.
Kaprifol

Skogsranka – Clematis Armandii
Klematisen är en mycket vald klätterväxt, som snabbt täcker en vägg eller staket med sina vackra mörkgröna blad. De strålande vita blommorna dyker upp i maj och blommar fram till juli. Klematisen håller sig grön året runt. Klematisen gillar ett halvsoligt till soligt läge och står gärna med fötterna i en näringsrik fuktig jord. Till skillnad från kaprifolen som nämns ovan måste en klematis styras. Detta har fördelen att du kan välja hur plantan ska växa.

Eldhorn – Pyracantha
Eldtornet är en mycket mångsidig klätterväxt, eldtornet kan trivas i både lätt skugga och soligt läge. Eldhorn trivs bäst i neutral jord, vilket kan uppnås genom att göra planteringshålet ganska stort och komplettera med en stor mängd planteringsjord. Eldtornet blommar i maj och juni med vackra vita skärmar, snart övergår de vita blommorna till ljusa orange bär som syftar på elden i namnet. Pyracantha är naturligtvis vintergrön och på grund av skärmarna och bären kan du njuta av alla färger på denna växt under lång tid.
eldtorn

Tuscan Jasmine – Trachelospernum Jasminoiders
Den toskanska jasminen är en vacker klätterväxt som blommar vackert från maj till september med små gula, vita eller rosa blommor. Blommorna doftar underbart och växten håller sig grön året runt. Nackdelen med denna medelhavsväxt är att den inte är helt härdig. Det är klokt att placera plantan på en solig och skyddad plats. Som extra skydd vid (tung) frost kan jorden runt rotklumpen täckas med halm eller organiskt täckmaterial och plantan med fleeceduk.
Toskansk jasmin

Passionsblomma – Passiflora Caerulea
Passionsblomman är den mest exotiska växten på listan, de tvåfärgade blommorna fångar genast ögonen, mellan det mörkgröna bladverket.Passionsblomman kräver en solig plats och en lagom fuktig jord. Under en varm sommar kan de förbrukade blommorna förvandlas till stora orange frukter, låt dem mogna tillräckligt länge och de blir (en sorts) passionsfrukter. Tyvärr har de lite smak och var försiktig eftersom en omogen passionsfrukt är giftig. Liksom den toskanska jasminen är passionsblomman inte helt härdig (tål temperaturer ner till -12), en skyddad plats och möjligheter att täcka och skydda mot hård frost gör underverk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.