Beskärning av häckväxter – undvik dessa vanligaste misstag

 

Att beskära växter, buskar, träd eller häckar väcker alltid många frågor, vilket är förståeligt eftersom nästan varje art har sina egna preferenser, metoder och bästa beskärningsperioder. Medan den ena kan använda en beskärning på sommaren, blommar den andra knappast om den inte klipps på våren. I den här bloggen vill vi gärna ta dig igenom vad som ska göras och inte göras när det kommer till beskärning av häckväxter.

Till att börja med finns det nästan inga “rulings” när det kommer till beskärning av häckväxter eftersom det finns så många olika sorter. Men de flesta häckväxter bör beskäras mellan maj och september. Beskär du häcken två gånger om året; planera sedan den första beskärningen för årets längsta dag (21 juni).

Välj rätt dag
Vilken sort du än har, välj rätt dag för beskärning. En molnig dag efter en (kraftig) regnskur är att föredra. Grenarna är flexibla genom regnet, vilket resulterar i ett rent snitt. Om du ska beskära i full sol är det troligt att beskärningsändarna kan brännas. Beskär heller aldrig när det är frost i luften, grenar är för hårda och kan inte återhämta sig från beskärningen.

bokhäck

Välj rätt tidpunkt
Häckväxter kan grovt delas in i tre kategorier. Den sorten som kan beskäras på våren, sommaren eller hösten.
Vår
Våren är en perfekt tid att beskära. Efter vintervilan har de flesta växter en tillväxtspurt, så det är en bra tid att ‘trimma upp’ och den kan lätt återhämta sig från en beskärning på grund av all energi. Häckväxter som blommar efter juni beskärs vanligtvis på våren. Planera beskärningen tidigt på våren men beskär inte förrän nattfrosten har passerat. Att beskära för sent kan ge plantan för lite tid att utveckla knoppar; och kan därför inte blomma. Lager, buxbom, photinia, hortensia, bokhäck och buddlejas är exempel på häckväxter som bäst beskärs på våren.

Sommar
På sommaren finns det två typer av beskärning; trimma snabbodlare och beskära vårblommare. Snabbväxande barrträd kan behöva lite underhåll på sommaren. Detta för att hålla häcken fin och i schack, det är inga rigorösa beskärningspass. Dessutom beskärs häckväxter som har blommat tidigt på våren efter blomningen. Dessa är till exempel; korneln och svarttornen. Vänta inte för länge, för för sent beskärning kan förhindra blomning året därpå.

Höst
På hösten sker knappt någon beskärning eftersom plantan går i vila och har lite “över” att återhämta sig från beskärningen. Hösten är bara en ytterst lämplig tid för solkänsliga häckväxter. Till exempel; åkerlönnen eller avenbokhösten är en utmärkt tid för beskärning.

Använd rätt material
Vi kan inte säga det tillräckligt ofta, men när du beskär, välj rätt material. För återhämtning och bevarande av häckväxterna är det viktigt att snitten som görs är rena och raka. Splitna toppar kan orsaka svampinfektioner och dörning som kan spridas från en liten kvist till basen. Justera också verktyget till vilken del av växten som beskärs. Tunna grenar kan göras med beskärsaxen, tjockare grenar med beskärningssaxen och det riktigt stora arbetet kan göras med beskärningssågen. Stora ytor kan hanteras med den manuella eller mekaniska häcksaxen. Följande gäller för varje verktyg; se till att den är ren och skarp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.